Nie bądź tylko Gapiem. Weź aktywny udział w dyskusji i zarejestruj się już teraz. Rejestracja

Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46  Następna strona

Odpowiedz w temacie

Polityka

Luźne rozmowy na luźne tematy

Opcje      Szukaj
Post 20 mar 2026, o 21:02
 Re: Polityka
Junior
Junior

Oho! Kolejny fanatyk polityczny ze stajni Republiki (domysły, tak jak i Twoje odnośnie TVN)

Więcej emotek Panie FIS!

PS:
1. Nie oglądam TV.
2. Zajmi się swoim internetowym życiem, a nie będziesz mi profilowych i loginów wybierał.
3. Wyjebał nas, wyjebie Ostrów i z wielką przyjemnością będę gwizdał na niego jak tu przyjedzie.

Post 20 mar 2026, o 21:58
Ligowy debiutant
Ligowy debiutant

FIS napisał(a):
[to dlaczego nie przeprowadzic referendum bez progu frekfencyjnego w tej sprawie ? niech ludzie zadecyduja

Ja nie mam nic przeciwko. Mam wrażenie, że przegralibyście z kretesem. Chyba wszystkie sondaże to potwierdzają (no wyjąwszy ankiety Dareczka M.). Więc nie szastał bym tak referendami na lewo i prawo.
Dobrze by natomiast było, gdyby referendum było tylko dla osób z rezydencją podatkową w Polsce. Na przykład, jak mieszkasz od 20 lat za granicą, głosujesz se na pis bo Polskę oglądasz tylko w TV, to jakie można mieć pojęcie co ta banda nieudaczników z pisu wyprawiała przez 8 lat swoich rządów?

Cieszę się Tajski23, że widzisz jaki tu jest klimat. Nie możesz mieć innego zdania, bo automatycznie jesteś albo: lemingiem, tuskowcem, robisz dla Niemca, lub jesteś z TVNu. :maryska:

Post 20 mar 2026, o 22:15
Reprezentant kraju
Reprezentant kraju

Panowie, pogodzę was. Jak ambasady USA, Niemiec, Izraela i Ukrainy nakażą to w ramach ratunku przed Braunem i Mentzenem, PiS i PO i oczywiście PSL utworzą koalicję. Bardzo wiele ich łączy.

Tusk rozmawia i naciska - karolcia Cz lip 04, 14:32:49

Post 20 mar 2026, o 22:34
Junior
Junior

Heh no niestety... nawet do avataru się potrafią doczepić i uznać żem tvn'owski zdrajca narodu polskiego, na równi z Tuskiem :wink:

BTW: tak sobie dzisiaj wyobraziłem (po prześledzeniu głębiej tego tematu) np. pulpit na komputerze Kamila (tutejszej Legendy jak sam dopisek pod loginem wskazuje :wink: ) - idę w ciemno, że masz tam m.in. folder o nazwie "Tusk - ruda szmata" i zbierasz w nim wszystkie takie zrzuty ekranu, zdjęcia, wycinki z gazet, memy i linki do odpowiednich źródeł w necie, folder dodatkowo zsynchronizowany z chmurą by mieć wszystko pod ręką, nawet w nocy o północy, by móc na szybko nawet z telefonu wrzucić odpowiedniego posta :wink:
Aa no i pewnie folder "Owsiak - pełny brzuszek" :wink:

Spokoju i zdróweczka życzę, byście jakoś mogli żyć w tej naszej uciemiężonej Polsce! ;)

Post 20 mar 2026, o 22:39
Legenda
Legenda

tajski23 napisał(a):
Ja cię kręce, ale tu jest pisolizanie tyłeczków, matko jedyna! Nic tylko Tusk, Tusk i Tusk.

Bo akurat glowni dyskutanci sa za PiS-em, a jeden w ciagu ostatni lat przefarbowal sie z PiS-owca na Konfederate. Druga strona PO-wcy albo porezygnowali, albo byli zbyt agresywni w swoich dyskusjach. Ale ogolnie forum odzwierciela fakt, ze Podkarpacie to najbardziej pro PiS-owski region w Polsce.

Tusk natomiast to jeden z najwiekszym szkodnikow w historii polskiej polityki post-PRL-owskiej i przyklady sa tu caly czas podawane. Lizodup Unii Europejskiej, sprzedawczyk, ktory porzucil prace premiera w srodku kadencji, bo zaproponowano mu stoleczek z zarobkami ponoc 5 razy wyzszymi w UE, gosciu, ktory razem z Walesa i Balcerowiczem sprzedawal za grosze polskie firmy i przez niego masa ludzi wyleciala na bruk, a ze wzgledu na wiek, nigdy juz nie wrocili do pracy. Ja to pamietam bardzo dobrze, choc bylem wtedy nastolatkiem. Moi rodzice - glosujacy zawsze na lewice - tak dostali po garach za czasow Tuska, ze przerzucili sie na starosc na PiS, ktory przynajmniej dawal porzadne podwyzki do emerytur. A jak stwierdzila moja mama - jej nie interesuje tzw. bigger picture tylko ja interesuje, kto jej da wyzsze emerytury i wiecej kasy na spokojna starosc. Proste.

Nawrocki podoba mi sie, bo nie boi sie postawic, zwlaszcza Unii Europejskiej i zrobic po swojemu. Widze w jego postepowaniu wieksza logike niz tylko szkodzenie Tuskowi. To nie czyni ze mnie PiS-owca. Zreszta tlumaczylem np. w moim komentarzu odnosnie SAFE na jednej z poprzednich stron, gdzie widze zalety jego decyzji. Co ciekawe, ponoc wiekszosc Polakow nie zgadza sie z Nawrockim odnosnie jego weta.

Inna sprawa to skuteczna PiS-owska propaganda strachu przed Unia Europejska, uchodzcami, tolerancja, LGBTQ+, energia odnawialna i wielu innych progresywnych rzeczy, ktore wedlug tej propagandy sa duzo gorsze niz tradycyjne podejscie i konserwatyzm. I ta propaganda odnosi w Polsce znakomite efekty, stad narod ciagle na nich glosuje. Dlatego tak jak nie lubie Tuska, bardzo podobala mi sie jego akcja z wyczyszczeniem TVPiS i propagatorow tam siedzacych. Szkoda, ze nie pociagnal z tym do konca i nie poszedl w strone wielu publicznych urzedow.

tajski23 napisał(a):
właśnie mijałem Shella, diesel po 8,09 zł - ładne nas (i cały świat) pomarańczowy odklejony wraz z żydkami załatwił.

Czy aby na pewno? Blokade ciesniny Ormuz stworzyli terrorysci z iranskiego rezimu, a nie Trump i Bibi (ktorego notabene uwazam za glownego kandydata do wykonania kary smierci za zaczynanie kolejnych wojen i destabilizowanie regionu). To co zrobil Iran potwierdzilo niestety, ze Trump ma racje odnosnie Iranu. Problem w tym, ze Trump udaje, ze chce zniszczyc tamten rezim, a tak naprawde chodzi mu o spowodowanie korekty na gieldach (co juz sie dzieje) i nie bedzie konsekwentnie sie staral ich wykonczyc, jak to kiedys USA zrobilo z Saddamem Husseinem, Muammarem Ghaddafim czy Osama Bin Ladenem. Podobnie bylo w zeszlym roku z taryfami. Wrzucil je, gieldy rabnely w dol, a on je zaczal wycofywac i potem probowac wprowadzac, zeby zarobic na korekcie. Natomiast media, zwlaszcza te kochajace ochrone srodowiska, zrodla odnawialne, elektryczne samochody, emisje net zero i podatki za zanieczyszczanie srodowiska, kochaja wrecz nienawidzic Trumpa i szerzyc na jego temat tzw. fake news wraz ze swoja zielona propaganda.

W ostatnich 24 godzin Iran zaczal grozic atakami na miejsca turystyczne na calym swiecie, co jeszcze raz potwierdza, ze Trump ma racje. Iran to nic innego jak banda terrorystow i najlepiej by bylo, zeby ktos ten rezim wykonczyl i przywrocil, to co bylo w latach 70-tych tzn. kraj z wolna kultura bez religijnej opresji.

Stoned napisał(a):
Na przykład, jak mieszkasz od 20 lat za granicą, głosujesz se na pis bo Polskę oglądasz tylko w TV, to jakie można mieć pojęcie co ta banda nieudaczników z pisu wyprawiała przez 8 lat swoich rządów?

Ja od 22 lat mieszkam w Australii, wiec obserwuje to ze spokojem, bo wynik pojedynku PO vs. PiS nie ma dla mnie znaczenia. Nie glosuje w polskich wyborach, bo po prostu nie bede glosowal w wyborach nie-swojego kraju i tracil czas na dojazd do polskiego konsulatu. Wy tam mieszkacie, wiec sami sobie wybierajcie. To nie znaczy, ze nie mam swojego zdania na podstawie tego, co widze. I niby dlaczego mam go nie miec? Kto mi zabroni?

It's ok to disagree with me. I cannot force you to be right

Post 20 mar 2026, o 23:08
Ligowy debiutant
Ligowy debiutant

Jasiek napisał(a):
Nawrocki podoba mi sie, bo nie boi sie postawic, zwlaszcza Unii Europejskiej i zrobic po swojemu. Widze w jego postepowaniu wieksza logike niz tylko szkodzenie Tuskowi.

Wiesz, próbowałem tak myśleć o nie-moim prezydencie. Ale, no nie. Nie da się. Dlaczego nie-moim? Bo sam to powtarza na każdym kroku. Mimo wszystko, gratuluję różowych okularów. Jestem ciekaw czy/kiedy zmienisz zdanie. Co jeszcze będzie musiało się odjebać? Tą jego logikę wyjaśnił ostatnio senator pisu (w sumie to ex-pisu, bo już go chyba wyrzucili) Jacek Włosowicz :hahaha:

Jasiek napisał(a):
Wy tam mieszkacie, wiec sami sobie wybierajcie. To nie znaczy, ze nie mam swojego zdania na podstawie tego, co widze. I niby dlaczego mam go nie miec? Kto mi zabroni?

Pełna zgoda. My musimy na tym łez padole, między wschodem a zachodem jakoś żyć, więc my sobie wybierajmy. Posiadać zdania i dyskutować przecież nikomu nie zabraniam.

Post 20 mar 2026, o 23:28
Legenda
Legenda

Cytuj:
Ja nie mam nic przeciwko. Mam wrażenie, że przegralibyście z kretesem. Chyba wszystkie sondaże to potwierdzają (no wyjąwszy ankiety Dareczka M.). Więc nie szastał bym tak referendami na lewo i prawo.

Te sondaże co wskazywały wygraną Trzaskowskiego w wyborach Prezydenckich 65% do 35% typu Ibris pana Dumy? :lol:

Wczesniej to samo z Komorowskim itd.

Nigdy sie małpy nie nauczą.

Hej Stoned rozumiem, że wierzysz, że macie teraz 37% a Pis zaraz spadnie pod 20% i za konfederacje jak Nawrocki miał spaść za Mentzena? :lol:

Cytuj:
Dobrze by natomiast było, gdyby referendum było tylko dla osób z rezydencją podatkową w Polsce. Na przykład, jak mieszkasz od 20 lat za granicą, głosujesz se na pis bo Polskę oglądasz tylko w TV, to jakie można mieć pojęcie co ta banda nieudaczników z pisu wyprawiała przez 8 lat swoich rządów?

Pełna zgoda.

Tak to wyglądało w wyborach Prezydenckich za granicą.

Obrazek

https://prezydent2025.pkw.gov.pl/prezyd ... pow/149900

Całe szczęście, że te 160 tys głosów przewagi Trzaskowskiego nie zaważyło na wyniku.

Tak więc odliczając te głosy wybory Prezydenckie Nawrocki to wygrał z 52 do 48. Ciekawy więc byłby wynik referendum ;)

I czy mógłbyś wymienić co ta banda nieudaczników z PIS wyprawiała przez 8 lat swoich rządów? Tj. co złego robiła? Np. skup się na deficycie budżetowym. Z niecierpliwością czekam na odpowiedź! :lol:

Cytuj:
BTW: tak sobie dzisiaj wyobraziłem (po prześledzeniu głębiej tego tematu) np. pulpit na komputerze Kamila (tutejszej Legendy jak sam dopisek pod loginem wskazuje :wink: ) - idę w ciemno, że masz tam m.in. folder o nazwie "Tusk - ruda szmata" i zbierasz w nim wszystkie takie zrzuty ekranu, zdjęcia, wycinki z gazet, memy i linki do odpowiednich źródeł w necie, folder dodatkowo zsynchronizowany z chmurą by mieć wszystko pod ręką, nawet w nocy o północy, by móc na szybko nawet z telefonu wrzucić odpowiedniego posta :wink:
Aa no i pewnie folder "Owsiak - pełny brzuszek" :wink:

Otóż nie kochaniutki. Wystarczy po prostu mieć dobrą pamięć. Np. odnośnie wklejonego screena o kibolach pamiętam pokazówkę z 2011 roku z "walką" Donalda matoła z kibolami. W intrenecie wszystko można znaleźć, nie trzeba tworzyć folderów.

A poza tym zamiast słuchać propagandy w TV najlepiej samemu poznać i poszukać informacji na temat kandydatów na najważniejsze funkcje w państwie, którzy mają reprezentować interesy mojego kraju i mój własny jako obywatela tego kraju. Tak mi się wydaje iż będąc poważnym przed oddaniem głosu samemu poszukujesz informacji na temat opcji dostępnych. Ale patrząc na niektórych stan wiedzy mam wątpliwości czy tak sami robią. Nie kręcili by chyba beki z kogoś ze jest rzekomym pedofilem chcąc pokazać iż jacy to oni są lepsi bardziej moralni od rywali, a potem samemu na idola wybierali damskiego boksera.

Cytuj:
Tusk natomiast to jeden z najwiekszym szkodnikow w historii polskiej polityki post-PRL-owskiej i przyklady sa tu caly czas podawane. Lizodup Unii Europejskiej, sprzedawczyk, ktory porzucil prace premiera w srodku kadencji, bo zaproponowano mu stoleczek z zarobkami ponoc 5 razy wyzszymi w UE, gosciu, ktory razem z Walesa i Balcerowiczem sprzedawal za grosze polskie firmy i przez niego masa ludzi wyleciala na bruk, a ze wzgledu na wiek, nigdy juz nie wrocili do pracy. Ja to pamietam bardzo dobrze, choc bylem wtedy nastolatkiem. Moi rodzice - glosujacy zawsze na lewice - tak dostali po garach za czasow Tuska, ze przerzucili sie na starosc na PiS, ktory przynajmniej dawal porzadne podwyzki do emerytur. A jak stwierdzila moja mama - jej nie interesuje tzw. bigger picture tylko ja interesuje, kto jej da wyzsze emerytury i wiecej kasy na spokojna starosc. Proste.

Brawo Jaśku. Oto chodzi. :piwo:

Niektórzy jak wskazałem powyżej nie rozumieją iż ktoś głosuje na kogoś czy popiera kogoś patrząc na jego realne osiągnięcia, działania, i jak reprezentuje INTERESY kraju i INTERESY obywateli tego kraju w szczególności mój interes.

Dla nich polityka to jakaś forma leczenia kompleksów głosowania, zeby poczuć ułudę lepszości nad rzekomym ciemnogrodem, wsiurami no bo w tv mówią, że głosowanie na tych to jesteś światowy, a na tamtych to wieśniactwo. Tu jesteś wśród rzekomo "wykształconych" tu nie. Itd. itp.

A no i jak widać po przykładzie pana tajskiego powyżej za coś nienormalnego uważają zainteresowanie życiorysem kandydatów, ich działalnością, postawami. I zapamiętywanie ich. To jakieś nienormalne. Jak tak można. No głosuj jak ci w tv mówią, a nie kombinujesz :lol:

Post 21 mar 2026, o 15:09
Medalista GP
Medalista GP

kamyk napisał(a):
Panowie, pogodzę was. Jak ambasady USA, Niemiec, Izraela i Ukrainy nakażą to w ramach ratunku przed Braunem i Mentzenem, PiS i PO i oczywiście PSL utworzą koalicję. Bardzo wiele ich łączy.

Jezusie, to my już jesteśmy kondominium amerykańsko-niemiecko-żydowskim pod ukraińskim zarządem powierniczym? Trzymajmy się w tej Polsce!!

Post 21 mar 2026, o 16:09
Legenda
Legenda

kamyk napisał(a):
Tusk może zamiast Epsteinem to zająłby się pedofilami we własnej partii.

Otóż to. Trzeba zdecydowanie pociągnąć ten temat bo patrząc na wpisy np. Liwera czyli wyborów tej partii, kręcą ich mocno te tematy pedofili. I to rzekomej, a tu mamy kolejny przypadek realnej pedofili wśród cżłonków Koalicji- Platformy- Pedofili Obywatelskiej.

Cytuj:
Około 40-letnia mieszkanka Kłodzka została skazana na ponad 6 lat więzienia za to, że przez wiele lat nie udzielała pomocy swojej gwałconej córeczce. Oprawcą miał być mąż kobiety (skazany w innym procesie na 25 lat), a sama kobieta miała też znęcać się nad zwierzętami – chodzi o zoofilię.

Cytuj:
Kamila L. nie jest bowiem w Kłodzku postacią anonimową. Przez wiele lat działała w Platformie Obywatelskiej. Nie była szeregowym członkiem: w 2018 roku startowała do rady powiatu, nie została jednak wybrana. Ale z polityką się nie pożegnała. Działała dalej.

Wiosną 2024 roku była na politycznym szczycie. W czasie gdy jej mąż już siedział w areszcie z pedofilskimi zarzutami, a coraz więcej osób mówiło o ewentualnym udziale kobiety, lokalne władze KO nie widziały w tym żadnego problemu. Kobieta została bowiem pełnomocnikiem komitetu wyborczego kandydatki Platformy na burmistrza Kłodzka. Taką funkcję może pełnić tylko osoba, która cieszy się ogromnym zaufaniem w partii. Ostatecznie kandydatka KO nawet nie wystartowała w wyborach, bo zabrakło podpisów mieszkańców pod listą poparcia.

https://www.salon24.pl/newsroom/1494932 ... -na-glowie

Oto ta Pani Kamila Logaj.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać po zdjęciach bliska współpracownica Ministra Polskiego Rządu!(sic!) i wicemarszełek Sejmu Polskiego (sic!)

Ot takie to kadry ma ta partia, który to już pedofil w jej członkach? Pamiętamy sprawę syna posłanki z Filikis z Platformy, który strzelił samobója przez gwałty kolegi z partii.

To nawet w google wystarczy wpisać pedofil po https://www.google.com/search?q=pedofil ... s-wiz-serp i wyskakuje kolejnych kilka przykładów.

Ot ci ludzie i ich wyborcy potem innych rozliczają z moralności, wartości, etyki. Myślę, że również można z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić iż wśród wyborców tej bandy również odsetek pedofili w stosunku do innych partii jest zdecydowanie wyższy. O czym wszak świadczą co wybory wielkie wiktorie w zakładach karnych.

Hej Liwier te 8 gwiazdek co miałeś w podpisie to chodziło o psa?

Obrazek

Konkludujmy tą partię i jej wyborców:

Obrazek

Post 21 mar 2026, o 16:55
Weteran
Weteran

Cytuj:
Dobrze by natomiast było, gdyby referendum było tylko dla osób z rezydencją podatkową w Polsce

jestem jak najbardziej za , bo gdzie by nie popatrzyc , no moze poza usa , to zawsze za granica wygrywa po , ale to jeszcze nic najlepsze ze tym sposobem zostali by wyeliminowani ci wszyscy mieszkajacy na zachodzie polski a pracujacy na stale np. w niemczech , zalazny elektorat sld i po . musze przyznac genialny pomysl :hahaha: :spiew: :hahaha:

Cytuj:
co ta banda nieudaczników z pisu wyprawiała przez 8 lat swoich rządów?

znowu zgoda , patrzac w jakim tempie tusk zadluza polske, to pisiory przy nim to banda nieudacznikow :wysmiewacz:

Cytuj:
ramach ratunku przed Braunem i Mentzenem, PiS i PO i oczywiście PSL utworzą koalicję. Bardzo wiele ich łączy.

o butelke whiskiy sie z toba zaloze ze jak przyjdzie co do czego to szybciej powstanie rzad po-konfa z sikorskim premierem , metzenem wice premierem i ministrem finansow :|

Chcemy dialogu z Rosją, taką jaka ona jest !!!

http://www.youtube.com/watch?v=5DxhXflwC8I

OSTAFA NIE CZYTAM

Post 21 mar 2026, o 17:48
Senior
Senior

tajski23 napisał(a):
Widzę tutaj sporo ultrasów szeroko pojętego PiSu, Konfederacji i Brauna - wszyscy najlepsi tylko TUSK i KO to największe szmaty, a Nawrocki to jest w ogóle bożyszcze, cały do lizania :D

możesz zrobić jakąś listę i przypisać do danej partii konkretną postać forumową? ja w różnych sporach zostałem przypisany do chyba każdej partii i zastanawiam się w której jestem teraz :wysmiewacz:

tu nie chodzi żeby sie identyfikować jako czopek jakiejś partii tylko o to że każdemu powinna przewodzić idea MYŚLI POLSKIEJ. i reprezentowania racji która jest dla Polski i Polaków najlepsza. i jechać do spodu i wytykać hipokryzje bez względu na nazwe każdej opcji politycznej która działa sprzecznie z interesem Polski i polskich obywateli.

tak jak teraz na tapecie jest opcja rządząca. u której nie da sie obronić żadnego ich obecnego działania. ta opcja berlińsko brukselska w 100% działa na szkode Polaków. żaden z wyznawców tej partii nie podjął tutaj nigdy żadnej próby wypunktowania byle jakiego rozwiązania dlaczego ono jest korzystne chociaż Polska i Polacy na tym stracą.
na przykład. rozwodzimy sie tu ostatnio nad sejfem. padły konkretne pytania. zadłużanie sie na sume 10% długu publicznego w niemieckich obligacjach, oddawanie drugie tyle w odsetkach, dostępność środków nie od razu tylko wypłaty w transzach w mechaniźmie warunkowości i praworządności czyli zależnie od tego czy wprowadzamy pakt klimatyczny i migracyjny i czy rząd jest aktualnie proniemiecki, projekty mają być zrealizowane na szybko w ciągu 4 lat po najwyższych cenach, duża ingerencja wyboru dostawców przez pożyczkodawce i możliwość blokowania. skrótem nikt nie wyjaśnił czemu zadłużać u niemców, zamawiać u niemców, oddawać niemcom drugie tyle to tak świetlany plan. za kilkanaście lat technologie kupione za kilkaset miliardów złotych będą zabytkami ale będziemy je spłacać do lat 70 tego wieku. o ile jeszcze Polska będie wypłacalna. Liwer wystosował tu pare stron wcześniej na temat sejf jakiś śmieszny poemat bez żadnej treści ale chyba się po prostu pomylił i swój tekst przeznaczony na wieczorek kabaretowy przypadkowo wkleił na forum. tak w sprawie Kpo wszystkie jego argumenty nad wspaniałością były takie "środki z KPO są nam niezbędne, więc koniec dyskusji" i na temat fit for 55 takie "Fit for 55 to znakomity i potrzebny program. Oby został zrealizowany jak najszybciej." i taka to moc argumentacji.

coś jak z cukrowniami i limitami na produkcje cukru. produkcja w stosunku do starej unii była zbyt konkurencyjna. Polska niedługo po wejściu do unii dostaje określoną kwotę produkcji znacznie niższą niż potencjał. co sie stało w międzyczasie. pod płaszczykiem " dostosowania sektora do unijnych zasad" zamknięto większość cukrowni ponieważ narzuconym limitem produkcja stała sie nieopłacalna. następnie nastąpiło przejęcie cukrowni przez niemieckie koncerny. sudzucker, nordzucker, pfeifer&langen to od tych głównie kupujemy w sklepach. liczba 70 cukrownie spadła do kilkunastu. kluczowy moment to uwolnienie rynku w 2017 i zlikwidowanie systemu kwot produkcji cukru jak udało sie przejąć większkość. jak bardzo niemcy zdominowali rynek? trzy niemieckie koncerny kontrolują ponad 60 % rynku w Polsce. działanie ogranicz, przejmij, uwolnij i zarabiaj. analogiczny proces zachodzi teraz z polskim węglem. ale Liwery pieją że oni są twardzielami bo poradzą sobie bez cukru i węgla. na tym to polega.

tak samo jechałem po szuji morawieckim który godził sie na wszystkie rozwiązania zielonego ładu przez które Polacy będą płacić za energie wielokrotnie więcej, za zgode na wszysktkie postanowienia kamieni milowych wciskających nam kpo, za niszczenie polskich przedsiebiorców lockdownami covidowymi, mordowanie set tysiecy ludzi procedurami medycznymi przez zamknięcie im przed nosem dostepu do służby zdrowia, uwłaczanie godności godności ludzkiej kiedy kazano dogorywającym stukać kijem w parapet przychodni i poświadczać że jest sie zaszczepionym, szczucie nieszczepionych, wyciągnięcie z tego tytułu od obywateli 500 miliardów złotych na zdefraudowane fundusze covidowe, tarcze antykryzysowe i gigantyczny dodruk pieniędzy który spowodował galopującą inflacje, próbe przepchnięcia polskiego ładu mającego oskubać do reszty polską przedsiębiorczość, rozdawanie socjali ukraińcom i wpuszczanie ze wschodu siatek przestępczych jak leci bez żadnej weryfikacji, rozbrojenie wojska do stopnia że zostaliśmy z gołą dupą itede itede.
jak będzie potrzeba to tak samo będę jechał po nowym kandydacie na premiera przygłupie czarnku który teraz przedstawia sie jako orędownik polskości i walczy ze wszystkim za czym głosował:
Piątka dla zwierząt 2020 ZA
Specustawa covidowa 2020 ZA
Ustawa o wygaszaniu kopalń i harmonogram zamykania 2021 ZA
Polski Ład 2021 ZA
KPO 2021 ZA
Socjal dla Ukraińców 2022 ZA
KSEF 2023 ZA
System kaucyjny 2023 ZA
ale najważniejszy test na wysoko postawionego pisowskiego funkcjonariusza wygląda tak ze siada sie w radiu przed rymanowskim ten zadaje pytanie czy netanjahu to zbrodniarz wojenny i czy izrael dokonuje ludobójstwa na palestyńczykach. kiedy odpowiadający nie jest w stanie wydukać odpowiedzi twierdzących to zdał egzamin :mrgreen:a przysięga na talmud to już przed samym jarosławem :wysmiewacz:

jak coś sie będzie należeć nawrockiemu to też nie omieszkam. pare ustaw szkodliwych dla Polaków zawetował i chawła i chałka mu za to. ale pozdrowienia mu sie należą przykładowo za przedłużanie socjalu dla ukraińców. w kręgach historycznych obiecywał wznowienie ekshumacji w jedwabnem i doznał amnezji. jest przeciwnikiem rozwiązań kodeksu karnego które mogły by ukrócić powszechnych praktyk stosowanych w polskim systemie niesprawiedliwości. wsadzanie ludzi do aresztu bez dowodów, przetrzymywanie w areszcie i przedłużanie w nieskończoność, stosowanie aresztu wydobywczego bez dowodów i przedłużanie mu tego aresztu aż się przyzna do czegoś czego nie zrobił, wsadzanie niewinnych ludzi do aresztu na podstawie pomówień. za pisu pewnie będzie wszystko podpisywał jak leci.

także o to tu chodzi kolego Tajski23 żeby uświadamiać nieświadomych w jakiej bańce hipokryzji politycznej żyjemy. ament.

Post 21 mar 2026, o 18:20
Legenda
Legenda

Fis napisał(a):
Stoned napisał(a):
co ta banda nieudaczników z pisu wyprawiała przez 8 lat swoich rządów?

znowu zgoda , patrzac w jakim tempie tusk zadluza polske, to pisiory przy nim to banda nieudacznikow :wysmiewacz:

Kamil napisał(a):
I czy mógłbyś wymienić co ta banda nieudaczników z PIS wyprawiała przez 8 lat swoich rządów? Tj. co złego robiła? Np. skup się na deficycie budżetowym. Z niecierpliwością czekam na odpowiedź! :lol:

Postanowiłem wyręczyć kolege Stoneda i napisać za niego co ta banda nieudaczników wyprawiła przez 8 lat. Albo co ta banda złodzieji wyposzczona po 8 latach bez władzy po powrocie wyczynia.

Obrazek

Znowu złodziejstwo na Vacie? Co za przypadek. Pamiętam te dyskusje sprzed paru lat jak Karolcia udowadniała iż żadnego złodziejstwa luki vatovskiej nie było :lol:

Obrazek

Zadłużają(kradną) kilkukrotnie szybciej niż podczas covidu? Co za przypadek.

Obrazek

No szkoda, że Stoned nie odpisuje konkretnie co Ci nieudaniczy z PiSu wyprawiali. No ale miałem już kilka takich dyskusji i w sumie i tak wiem co by odpisał. Bombardowany przez 8 lat wzmożeniem moralnym w tzw. "wolnych mediach" "afera" za "afera" by rzekł no przecież tyle tego było, że nie da się wyliczyć. No nie widziałeś tego wszystkiego? bym zapytał ale czego. NO TEGO WSZYSTKIEGO. :lol:

Post 21 mar 2026, o 20:02
Reprezentant kraju
Reprezentant kraju

Liwer napisał(a):
kamyk napisał(a):

Jezusie, to my już jesteśmy kondominium amerykańsko-niemiecko-żydowskim pod ukraińskim zarządem powierniczym? Trzymajmy się w tej Polsce!!

Przed Bushem Miller z Kwaśniewskim klękali i wojska do Iranu i Afganistanu wysyłali bez żadnych warunków. Jak przyjechał Obama do Polski w 2010 roku to aż zebrali się wszyscy liderzy klubów parlamentarnych i każdy z nich wyrywał się do uścisku ,a Napieralski to chyba jak małpa biegał z aparatem fotograficznym. Przy Trumpie politykom pis miękną nogi. Przy okazji wizyty Bidena obecne media kreujące antyamerykańskie nastroje lały hektolitry lukru. A za rządów PiS politycy PO i ich dziennikarze lubowali się w każdym zdaniu o "łamaniu demokracji" przez pis. Największa stacja w Polsce - TVN w rękach amerykańskich.

Jeśli chodzi o Niemcy to Tusk z innymi swoimi kolegami musieli jeździć prosto do siedziby ambasady niemieckiej. Porównując do PiS to ambasador amerykański chociaż musi przyjechać do kancelarii prezydenta Nawrockiego. Po klęsce z SAFE Tusk od razu musiał pojechać do Merza po dalsze instrukcje. Większość mediów w Polsce w rękach niemieckich. Przy rządach Tuska zawsze ogromne wpływy w Polsce mają Niemcy. Jak trzeba blokować polskie porty to Tusk wykonuje niemieckie rozkazy. Jak trzeba zatrzymać pomysły transportu rzecznego na Odrze to Tusk również wykonuje niemieckie rozkazy.

Izrael. I PiS i PO są wierne Izraelowi. Gdy głośno było o pomyśle zatrzymania Netanjahu na terenie Polski każdy polityk i PO i PIS i Lewicy był przeciw. Każdy z nich przymyka oczy na zbrodnie Izraela w Strefie Gazy. W Hiszpanii, Norwegii, Irlandii politycy mają jaja żeby krytykować Izrael. W Polsce nikt. Jak jakaś żydowska gazeta czy ich rządowa orgaznaicja zajmująca się pamięcią historyczną powtarzała potworne klamstwa na temat Polski to MSZ w osobie Radzia Applebaum nie miało jaj wezwać ambsadora Izraela na dywanik tylko grzecznie na twitterku prosił o nie mówieniu nieprawdy.

Ukraina, co tu trzeba dodawać? Calkowita uległość względem Ukrainy na każdej płaszczyźnie. Ukraińcy w Polsce mają więcej praw niż Polacy.

Możesz być naiwnym wierząc w to że tak słabe państwo jak Polska prowadzi niezależną politykę. Kiedyś kibice Stali krzyczeli do kibiców Resovii "bez Stalówki jesteś niczym". Tusk bez niemieckiej pomocy byłby nikim.

Dodalbym jeszcze piąte państwo mające duży wpływ na Polskę a raczej które miało. Mowa o Rosji za pierwszych rządów Tuska Rosja miała spory wpływ na Komorowskiego i Tuska.

Post 21 mar 2026, o 22:36
Legenda
Legenda

Cytuj:
Dodalbym jeszcze piąte państwo mające duży wpływ na Polskę a raczej które miało. Mowa o Rosji za pierwszych rządów Tuska Rosja miała spory wpływ na Komorowskiego i Tuska.

E. Reset z Rosją byl na życzenie Niemiec, dla których było to ważne by pokazywać iż nawet taki kraj jak Polska tj. były kraj de facto pod okupacją Rosyjską dzisiaj uważa Rosję za normalne cywilizowane państwo z którym utrzymuje dobre sąsiedzkie reakcje. Tak więc nie ma nic zdrożonego w bliskich relacjach Niemiecko-Rosyjskich w szczególności w dealu na gaz i rurociągach Nord Stream wokół czego protestowała opozycja w Polsce, kraje bałtyckie czy Ukraina.

Jak pisałeś Tusk to człowiek Niemiec i zrobi wszystko co mu każą i to mu kazali. W 2022 roku gdyby rządził w Polsce to Ukraina by padła zgodnie z życzeniem Niemiec i Ruskich w 3 dni. Bo żadnej pomocy ze strony Polski by nie było tak jak nie było na początku ze strony Niemiec. A Urry przetrwały nawałnice tylko dzięki sprzętowi z Polski no i utworzeniu huba w Jasionce. Wystarczy wspomnieć jego reakcje w 2014 roku gdy po ataku na krym gadał iż będzie pilnował aby Polska nie była w awangardzie antyrosyjskiej i nie będzie żadnej antyrosyjskie polityki prowadził.

Cytuj:
Ukraina, co tu trzeba dodawać? Calkowita uległość względem Ukrainy na każdej płaszczyźnie. Ukraińcy w Polsce mają więcej praw niż Polacy.

Tą Ukrainę moim zdaniem przeceniasz. Pisiory jej pomogły w myśl polityki Giedroycia o konieczności buforów przed Rosją i moim zdaniem słusznie. Przesadzili z socjalem bo naiwnie wierzyli, że teraz to już Ukraińcy zrozumieją iż jedynie wspólnie z nami mogą Ruskich zatrzymać i będą nam przyjaźni. Okazało się to fikcją z uwagi na sowiecka mentalność Ukrów, co jednak nie znaczy iż zrobili to ze względu na jakąś siłę wpływu Ukrów.

A obecna pomoc dla Ukrów jest spowodowana tym, że przetrwali i świat de facto został zmuszono przez nacisk społeczeństw im pomagać, no przede wszystkim Niemcy aby zachować pozory mocarstwa moralnego no i dlatego, że chcą po jakiejś formie zakończenia wojny ją kolonizować jak Polskę. No to Tusk na zyczenie Niemiec im pomaga.

Dziwi mnie iż piszesz o Polsce iż jest słaba, a z Ukrów robisz jakieś nie wiadomo jakie mocarstwo.

A naszą siłę moim zdaniem zaniżasz. I pokazał to choćby 2022 rok gdy był rząd prowadzący Polską polityke, przy pomocy Brytoli i Jankesów udało się pomóc Ukrom, zatrzymać Ruskich co wydawało się nierealne i cały świat był pewien iż ukry padną w 3 dni. I zmusić kraje zachodniej europy w szczególności Niemcy oraz Francje do pomocy jej i przynajmniej werbalnie prowadzenia polityki antyrosyjskiej.

To, ze jesteśmy za ciency na Jankesów czy Żydów to nie znaczy, ze na jakiś Ukrów. Bez przesady.

Post 22 mar 2026, o 15:10
Senior
Senior

zależy pod jakim względem mówimy Polska vs Ukraina. pod kątem państwowości i sojuszy (sojuszu) na pewno Polska jest znacznie mocniejsza. Ukraina jest skorumpowana i rozbita.

kluczowe. Ukraina trzyma polskich polityków za torby bo ich służby mają nagrania. dlatego sami ochrzcili sie sługami narodu ukraińskiego.

pod względem militarnym (bez nato) jesteśmy dużo słabsi. kluczowa role wiadome gra tu czynnik regularnej walki frontowej i przekazane sprzęty z zachodu.

patrząc od samego dołu gdzie od nastu lat działają tam formacje ideologiczno paramilitarne i kwazi militarne zrzeszające ogrom ludzi poprzez przekrój od tych największych:
1.pułk azow i ruch azowski wokół niego
który powstał jako batalion ochotniczy potem włączony do sił zbrojnych i działające wokół sieci środowisk ideologicznych-organizacje polityczne, młodzieżówki, obozy militarne...
2.prawy sektor
powstały jako koalicja zradykalizowanych banderowskich grup mający własne oddziały ochotnicze, wielu zasiliło azow
3.korpus nardowy
skupiona wokół aktywizmu ulicznego i strukturach paramilitarnych
4.patriot ukrainy
jedno z zapleczy azowa, organizowali szkolenia paramilitarne, obozy młodzieżowe, akcje uliczne
5.środowiska snpu i swoboda
sieć organizacji młodzieżowych, paramilitarnych i nacjonalistycznych
i masa lokalnych grup nacjonalistych, kibicowskich i coś co nazywali wolnymi bractwami z działającymi obozami ideologiczymi, organizacjami nacjonalistycznymi dla młodzieży, grupy szkoleniowe i paramilitarne
mało kto zdaje sobie sprawę na jaką skale prowadzono tam takie organizacje i jak takie wyszkolenie ma niebagatelne znaczenie jak przykład teraz w trakcie konfliktu zbrojnego gdzie większość ludzi ma jakieś przeszkolenie militarne i taktyczne i obycie z bronią. jaki to jest korzeń gdy trzeba szybkiej mobilizacji. w Polsce czegoś takiego nie ma, może promil tego co u ukraińców ale wtedy zjeżdża sie tvn i mówią że w lesie szkolą faszystów ;) my mamy tęczową rewolucję, tęczowe piątki dla młodzieży i że chłopcy też mogą chodzić w spódnicach a także uprawiać pole dance :wysmiewacz:

jak to wygląda w regularnej armii:
Polska do 200 tys żołnierzy z wot i rezerwą
Ukraina pod bronią ponad 1 mln ludzi. 700-800 tysiecy żołnierzy plus formacje gwardia narodowa, służby graniczne, policja zmilitaryzowana, obrona terytorialna plus mobilizacja (łapanka). 300 tysiecy na regularnym froncie.
setki tysięcy żołnierzy z doświadczeniem frontowym, praktyczna wiedza dronow, artylerska, elektronika. pod tym względem ukraińcy są obecnie jedną z najbardziej doświadczonych armii na świecie.

sprzęt kluczowych typów:
1.czołgi
Polska Abramsy około 150 sztuk, Black Panther 180, dostawy jednych i drugich trwają. ma być 366 Ambramsów i 1000 Panter
Ukraina T64, T72, T80, Leopardy, Ambramsy , Challengere razem 2500 sztuk. mieszanka staroci z nowymi albo bardzo dużo liczebnie.

2.lotnictwo
Polska F16 48 sztuk, Mig29 20 kilka sztuk wycofywane, czekamy na 32 sztuki F35 i chyba FA50
Ukraina Su24, Su25, Su27, Mig29 do 250 sztuk

3.artyleria i systemy rakietowe
Polska Himars 20 sztuk, Kraby, haubice 155 mm. czekamy na docelowo 400 Himarsów.
Ukraina D30, 2S1, 2S19, polskie Kraby, M777, Himarsy łącznie kilkaset intensywnie używanych

4.drony
Polska początki wdrożenia kilkunastu sztuk Bayraktarów, pomocnicze drony i kamikadze
Ukraina bardzo duża liczba Bayraktarów, Switchblade, kamikadze i rozproszone własnej roboty

5.systemy przeciwpancerne i przeciwlotnicze
te dane są w dużej mierze niejawne ale Polska ma więcej Piorunów, Ukraina znacznie więcej Stingerów i Javelinów

my mamy dużo mniej ale zaawansowane technologicznie i zintegrowanie z nato. Polska ma nowoczesne, Ukraina doświadczenie bojowe i liczebność, mieszanka nowego sprzętu jeszcze z sowieckim. w dronach są lata przed nami, ogromne doświadczenie bojowe i adaptowanie improwizowanych dronów.
nasz sprzęt jest w trakcie modernizacji i zamówień co będzie trwało jeszcze lata.

w prowadzeniu krótkiej ofensywnej wojny mamy przewagę dzięki zaawansowaniu technologcznemu w artylerii i lotnictwie. ale w długiej wyniszczającej Ukraina ma kolosalną przewagę w liczebności i doświadczeniu bojowym. także takie tam rozważania na niedzielę ;)

Post 22 mar 2026, o 17:10
Medalista GP
Medalista GP

"Ukraina trzyma polskich polityków za torby bo ich służby mają nagrania"

Poprosimy o źródło oraz przykłady.

Post 22 mar 2026, o 18:42
Senior
Senior

może pierw sam podaj źrodła oraz przykłady tez które stawiałeś ale jakoś cały czas nie możemy się ich doczekać:

-że afera epsztajna to afera prawicowa (źródło oraz przykłady)

-o ile stopni spadnie temperatura na ziemi i jak to wpłynie na klimat jeśli europa wprowadzi wszystkie pakiety i programy klimatyczne biorąc pełną uwagę że azja, stany i rosja nie zamierzają przestać kopcić (źródło oraz przykłady)

-analizę jak w perspektywie zaciągania wielomiliardowego i wieloletniego długu safe opłaci nam sie ten program.
jakie strategiczne uzbrojenie za to kupimy i u kogo. jaki jest pełny koszt cyklu życia tego sprzętu. ile wyniesie roczny koszt utrzymania % ceny zakupu. czy zostanie nam udostępniona technologia i tańsza obsługa lokalna czy będziemy uzależnieni od producenta. skąd ta kwota akurat 44 miliardy euro. ile i na co pójdzie.
kupujemy sprzęt odpowiadajacy konkretnym zagrożeniom czy kupowanie byle wydać na ogólną modernizację? inwestujemy w ostatnią wojne czy przyszłą-drony, cyber, sztuczna inteligencja.
jak łatwo ten sprzęt można będzie modernizować i integrować z nowymi systemami.
ile lat będziemy go używać. jakie jest tempo dezaktualizacji. po ilu latach sprzęt będzie przestarzały i nieefektywny do nowych zagrożeń.
jaki jest czas dostawy vs horyzont zagrożenia. ile czasu trzeba na dostarczenie sprzętu i wyszkolenie załogi i kiedy osiągnie gotowość operacyjną. czy sprzęt dotrze zanim będzie potrzebny. czy do takiej ilości nowego sprzętu będzie konieczne rozszerzenie liczebności wojska.
czy to są zakupy spójne z długoterminowym planem. zakupy wpisują sie w jasno określoną strategię obronną czy to plan kupić byle kupić szybko.
ile razy w perspektywie wieloletniej spłaty będziemy musieli modernizować sprzęt i ten zakupiony wycofywać. czy jest konieczne branie tak dużej pożyczki i zamówienie praktycznie na raz za taką kwotę zamiast rozłożenie w czasie i zamówień w oparciu o starzenie sie sprzętu i potrzebe kolejnych modernizacji.
jakie jest ryzyko długu i realny koszt programu-odsetki,inflacja,kurs walutowy. kto na nim zarobi najwięcej. co się stanie jeśli zmienią sie warunki polityczne i kurs walutowy pójdzie w niekorzystną stronę. czy spłata długu ograniczy wydatki budżetowe państwa na zdrowie, infrastrukture itepe. czy Polska będzie wypłacalna do czasu spłacania. jakie jest zagrożenie że z powodu mechanizmu praworządności i warunkowości nie otrzymamy tych pieniędzy.
zaciąganie takiego długu powoduje że takie ryzyko powinniśmy mieć rozpykane dawno temu i każdy gorący orędownik powinien coś na ten temat wiedzieć bo chyba wie na jakie cele sie zadłużamy i na jakich zasadach.
poproszę o analize korzyści tego programu. ale teraz taką na poważnie. nie jajcarskie teksty które mają pójść na szkolnego bloga córki sąsiada jak ten z paru stron w tył.

bo na razie mamy ciągły festiwal twojego:
Liwer napisał(a):
Czyli wciąż uciekasz od odpowiedzi.

czekamy.

Post 23 mar 2026, o 14:09
Medalista GP
Medalista GP

Ja jako pierwszy zapytałem, więc jedziesz ;)

Post 23 mar 2026, o 17:06
Reprezentant kraju
Reprezentant kraju

Mąż tej baby potwora siedział już w areszcie, wszyscy już wiedzieli że sama jest zamieszana (zarabiala na kręceniu gwałtów na własnej córce, zoofilii)a mimo to struktury Platformy Obywatelskiej wystawiły ja jako pełnomocnika komitetu wyborczego kandydatki PO na burmistrza.

Ciekaw jestem ile takich kompromitujących materiałów na polskich polityków mają ukraińskie służby???

Paweł Kowal, kiedyś przyznał się że współpracował z WSI, WSI to długie ramię Moskwy. Brat Kowala to pedofil. Ciekawe czy kompromitujące materiały na Kowala WSI sprzedało albo przekazało Rosji albo Ukrainie.

Post 23 mar 2026, o 21:22
Senior
Senior

Liwer napisał(a):
Ja jako pierwszy zapytałem, więc jedziesz ;)

czyli bez zaskoczenia. standardowo zamiast konkretnej odpowiedzi Liwer wydygał i puścił kleksa.

cofnij się pare stron w tym temacie, przeczytaj jakie pytania zadawałem i po prostu odpowiedz na nie rzeczowo. bez waty słownej. przeczytaj, odpowiedz. przeczytaj o co pytali inni bo na razie w kolejce pytających stoisz ostatni a nie pierwszy.

za to nierząd ma nowy pilotażowy plan jak mają zdychać Polacy. placówkom medycznym za świadczenia zdrowotne wykonane ponad limit nfz będzie zwracał jedynie 40% kwoty. placówka będzie miała wybór. odmówić pacjentowi lub zrobic badanie na kreskę i sie zadłużyć. czaicie?
hej brygada! było to w 100 konkretach? bo już nie pamiętam. to jest to co hołownia mówił że lekarz będzie do nas dzwonił i pytał o nasz stan zdrowia? uśmiechamy się.
czy przypadkiem wyrok na pedofila z platformy nie został uchylony? w sprawie pojawiał się wątek neosędziego w składzie pierwszej instancji a wymiar żura takich wyroków nie uznaje.

Odpowiedz w temacie  [ Posty: 905 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46  Następna strona